tisdag 6 december 2011

Geograf

Hej alla!


Idag har jag varit på studiebesök hos Geograf i Malmö. Jag har träffat Christian som är verksamhetschef, Mikael som arbetar med service/ support och Anders som är kundkonsulent.





Christian presenterade först Geograf som är auktoriserad verkstad och återförsäljare för Trimble. Han berättade lite om totalstationer samt om GPS. Han förklarade hur Trimble VRS fungerar, det är en rikstäckande Nätverks-RTK tjänst. Trimble har satt upp 25 gps-stationer som förstärker och sammarbetar med SWEPOS.




Jag fick även visat för mig hur man etablerar en fri station med hjälp av integrerad mätning. Väldigt smidigt sätt att etablera en fri station, man har en gps motagare, under denna sitter ett prisma. Man ställer upp totalstationen som vanligt, sedan mäts en punkt med GPS, koordinater skickas sedan till totalsationen som då direkt efter mäter till prismat. Sedan gör man samma procedur med sammanlagt 3 punkter. Nackdelen är att stången blir ganska tungt, men det går väldigt snabbt. Tidseffektivt som attan.


Tack alla på Geograf för en givande förmiddag.


Denna vecka har jag även spenderat två dagar med Christian på E22. Han arbetar med stabilsering av bärlager. När man kört ner cement i bärlagret så packas materialet för att sedan köras med en väghyvel till rätt höjd. Detta gör med maskinstyrning mot totalstation och Christians uppgift var just dessa dagar att kontrollera och mäta in bärlagret. När bärlagret är hyvlat så ska det vara 8,5 cm kvar, där ska ligga asfalt. Att köra ner cement i bärlagret är ett nytt sätt att stabilsera väg på, mycket intressant att få se detta.

Nu är LIA:n slut för denna gång.
Tack alla på Mättjänst, ni har gjort min LIA kanon!

söndag 4 december 2011

Eslöv och Markaryd

Hej allihop!

Har spelat in en film, men det går ej att ladda upp. Ska göra vad jag kan för att fixa detta under veckan.

Ännu en vecka har gått, bara en vecka kvar av LIA:n nu. Jag kommer skana det massor, men det är bara att satsa järnet i skolan det lilla som återstår.

Veckan har bestått i ännu mera utsättning i Eslöv. Mycket som ska hinnas gjutas, byggtiden är fram till och med vecka 50. Så just nu är det många som arbetar på en liten yta. Men det fungerar faktikst bra.

Under torsdagen följde jag med Frank till Markaryd för att göra en projekteringsmätning. Jag fick testa hans instrument, en Trimble VX. Så imponerad jag är! Han använder ett aktivt prisma, det har 8 olika ID-kanaler vilket gör att totalstationen endast låter på det prisma som använder samma kanal. Man skulle alltså på en och samma arbetsplats mäta med flera totalstationer och promenera runt varandra med prismorna, totalstationerna kommer bara låsa på det prisma som har rätt ID.



En annan sak som var troligt smidig med VX:an är att den har en foto- och videofunktion som gör att man kan vinkla in totalstationen ungefär i den riktigt man står för att sedan slå på kameran och se i handenheten en bild sett från totalstionen, när man ser sig själv med prismat i dislayen i handenheten kan man enkelt klicka på prismat och vips så låser den på prismat. Väldigt effektiv i buskage!! Funkade kanon trots att vi knappt såg totalstationen från buskaget.



En annan bra sak med Trimble, (Ni kan gissa om jag tycker riktigt bra om Trimble) är att den kan fotografera! Jättebra när man mäter för en kund, vi mäter och fotograferar, punkterna vi mätt integreras i fotona som man sedan kan skicka med till kunden. De ser då enkelt var man mätt och precis vart punkten är tagen. Det bästa spelar ingen roll om man tar fotona för eller efter man mäter, de blir integrerade i vilket fall. KANON!!

Sedan kom Per från Top Position och visade en ny typ av prisma, verkar väldigt smidigit. Den runda plattan kan klistras, finns även en likadan med skruvhål om det passar bättre, resten av delarna är magnetiska och setts upp under tiden man mäter. Väldigt bra på byggarbetsplatser och liknande.



Nu ska jag se till att lära mig så mycket som möjligt sista veckan!! Ha de gott alla, ses snart!

fredag 25 november 2011

Lite mer Eslöv

Ännu en vecka i Eslöv har passerat.
Tiden går så fort när man har roligt.
Denna veckan har vi gjort ännu fler finutsättningar av väggar, svetsplattor, bultgrupper, voter, väggar samt en hiss. Det är först nu som alla ord verkligen fastnat. Jag förstår mer och mer av "byggsnacket" och allt blir såklart mycket lättare då. I torsdags hade vi även tid för en del inmätningen, mark- och betongarbetarna skulle på möte hela eftermiddagen vilket ledde till att jag och Elina hade större delen av arbetsplasten för oss själva. Vi passade då på att mäta in alla bultgrupper och svetsplattor samt all vägg som hittills är gjuten för att sedan kontrollera inmätningen mot k-ritningen. Sammanlagt blev det ca 200 punkter, övning ger färdighet.

Inmätningen innebar en klättrande

Här har vi satt ut det som såsmåningom ska bli en del av en vägg.

Elina kan inte bara mäta, hon kan köra grävmaskin också!

Vi skulle sätta ut ett par punkter men maskinen var i vägen så Elina visade sina färdigheter i grävmaskinskörning.

Som ni säkert märker så trivs jag kanon, och jag kommer inte kunna tacka Elina tillräckligt för allt hon lär mig.

torsdag 17 november 2011

Eslöv

Sedan i Tisdags har jag tillbringat mina dagar på ett av NCC projekt i Eslöv, här byggs en idrottshall. Elina är min handledare här och hon är superduktig. Hon förklarar mycket bra och kommer med många bra tips, samtidigt som hon låter mig arbeta mycket själv. Hon har själv gått utbildningen för ett par år sedan och vet vad jag kommer att ha nytta av att kunna i framtiden.

Det som pågår just nu i projektet är gjutning det innebär en hel del finutsättning av väggar, bultgrupper, gjutplattor och liknande. Det är väldigt kul att se hur mycket som hänt bara på de 3 dagar jag varit där.

 Arbetsplasten och Trimble totalstation

Som sagt är det mycket finutsättning med totalstation som det handlar om just nu. Elina har en totalstation från Trimble, en S3. På min första LIA fick använda Leica instrument och har också fått prova på Trimble. Jag trodde det skulle vara mycket större skillnad mellan märkena och fasade lite för att det skulle vara svårt att lära sig. Jag oroade mig helt i onödan, trivs väldigt bra med Trimble. Just denna modell av totalstation är lättare, då den inte har något tangentbord och display, och handkontrollens display är tydlig och har en touchfunktion som fungerar väldigt bra.

Finutsättning på isolering

Idag har jag även fått prova på att göra en terrängmodell i Geo. Elina förklarade vad man ska tänka på när man gör sina punkter och jag kommer fortsätta på denna när tillfälle ges. Jag fick med med lite övningsfiler hem som jag kan pyssla med på min dator hemma. Tack Elina!


Fixar med en terrängmodell i Geo

Delutvärdering:

Mina mål inför LIA 2 var:
  • Se hur arbetet på ett konsultföretag skiljer sig jämfört med arbetet på en kommun.
  • Få en grund i olika beräkningsprogram som används inom förtaget.
  • Få medverka i alla steg i arbetet.
  • Arbeta mycket ute!
Jag kan se att jag redan uppnått alla mina mål. Jag känner mig mycket nöjd med mitt val av LIA-plats. (Känns som att jag gjorde ett bra val när jag bytte LIA-plats till Mättjänst.) Jag har fått prova på Geo, det är det program Mättjänst använder mest. Jag får vara med i allt arbete och arbetar mest utomhus. Jag trivs verkligen jättebra och kan verkligen se mig själv arbeta på ett konsultföretag i framtiden.

lördag 12 november 2011

Ingen dag på Mättjänst,,

är den andra lik.


De som arbetar på Mättjänst har sina projekt där de har ansvar för mätning. Mattias som jag tillbringat dagrna tillsammans med har hand om mätningen på "Kallis" och ¨på ett område på Maria Park där arbetet med ett villaområde precis startat.

 
Kallis, utsikt över golfbanan

Torsdagen startade på Kallis där vi skulle förtäta med höjer för de vägar som skall byggas. Vi hade satt ut en del höjder med det behövdes fler och en del av de vi satt behövde flyttas. vi hade satt stakkäpparna i väggkant vilket inte var det optimala. Därför satte vi resterande stakkäppar med flukter på rätt höjd 70 cm utanför färdig väg.


Stakkäpp med flukt och totalstation


Höjden på färdig väg på denna punkt ska vara 2.58 m
Höjen på prismat är just nu 3.021 m
Skillnaden mellan prismat och höjden på fördig väg = dH som är 0.441 m
Flukten placeras 1 meter över färdig väg.


Här läggs fiberduk och 0-90 ut.


På kallis gjorde vi även en inmätning på två stycken pelare som placerats ute i vattnet.




Får man parkera vart man vill om man har med sig en egen skylt?

När arbetet var klart nere på Kallis fortsatte vi upp till Maria Park. När jag var på platsen hade matjord börjat köras undan från området, nu har man påbörjat arbetet med terassen. Man använder sig av maskinstyrning här. Mattias har skapat terrängmodeller som maskinisterna kör efter, de kör med GPS-navigering. Just idag hade terassen packats och hyvlats, man hade öven anlagt en blivande damm. Höjden på den hyvlade terassen kontrollerades, detta gjorde vi med GPS:en med terrängmodellen i bakgrunden. Då får man direkt upp hur mycket för högt eller lågt terassen ligger jämfört med terrängmodellen. På detta sätt kontrollerar man även så att maskinens GPS stämmer.




Inmätningen och kontroll av den blivande dammen.
Jag mätte punkter i ett rumönster med ca 10 meter mellan vaje punkt.


Som sagt så är ingen dag den andra lik, men detta är en liten del av arbetet på Mättjänst.


Under fredagen fick vi en utbildning i 3D office (ett ritprogram som liknar CAD och Geo) och Pocket 3D (mjukvaran i GPS:en). Mårten från Top Position förklarade mycket bra och alla fick tips och ideér som underlättar i arbetet. Eftersom ett av mina mål var att få bättre koll på mjukvaror som används på förtaget så var detta en mycket givande dag. Jag har även fått en inblick i arbetet med terrängmodeller och maskinstyrning.


Ha de fint alla!

onsdag 9 november 2011

Kommentarer!

Tänkte bara meddela att det är svårt att kommentera en del bloggar!


Det lättaste är om man gör inställningen att alla får kommentera.


Gå in under inställningar
                       - Inlägg och Kommentarer
                                                       - Vem får kommentera?


               Välj: * Vem som helst -även anonyma användare!

Vecka 3

Jag har fortsatt vara med Mattias och de två första dagarna denna vecka har vi varit nere på "Kallis" i Helsingborg. Här ska bland annat byggas en restaurang, en byggnad med omklädningsrum och en minifolfbana med kiosk. Under de tidigare tillfällen vi varit på denna arbetsplats har det med handlat om att sätta ut husgrund till omklädnings-"huset". Denna vecka har vi främst arbetat med vägarna som ska anläggas. Vid dessa tillfällena har arbetat med TPS:en. Vi har en hel del reflextejp uppsatta, så dessa har används flitigt vid etablering av totalstationen.


Arbetet med att visa ut höjden på färdig väg började i SBG Geo, där valde vi att filen med vägkant skulle visas, vi hade öven ett annat lager som visade en terrängmodell på hur färdig väg kommer att se ut. Punkter markeras där vägkanten ska hamna, sedan hämtas höjden till samma punkt från terrängmodellen. Sedan sparas punkterna på minneskortet som Geo-filer.
Sedan etablerar man totalstationen, i handenheten finns en mjukvara som heter Geo Pad (mer info: http://www.sbg.se/geopad-3.html) Vi markerar vart våra höjdsatta punkter finns med hjälp av stakkäppar. Det är på dessa vi markerar höjden genom att lyfta upp prismastången ovanpå stakkäppen, läsa av den befintliga höjden ex: 2.95 meter, sedan läsa av vad färdig höjd ska vara ex 2.60 m. Vi markerar var spetsen på stången befinner sig på stakkäppen och mäter sedan 0.45 meter ner från denna markering. Vi har då markerat rätt höjd på färdig väg. För att anläggningsarbetarna ska veta vart detta är så markerar vi med "flukter" på stakkäppen, dessa sätter 1 meter ovanför färdig väg.


Ett litet tips!!
Tänkte bara meddela att det är svårt att kommentera en del bloggar!


Det lättaste är om man gör inställningen att alla får kommentera.


Gå in under inställningar
                        - Inlägg och Kommentarer
                                                                - Vem får kommentera?

               Välj: * Vem som helst -även anonyma användare!

lördag 5 november 2011

Instrument och programvaror

Tänkte forsätta på min presentation av mättjänst och nu berätta om vilka typer av instrument och programvaror de använder.


Mätarna på Mättjänst har olika märken och modeller på sina instrument, det finns GPS.er från Topcon (modell GRS 1). Gillar verkligen detta märke och denna modell, den väger väldigt lite jämfört med de två Leica-modeller jag testat.
De använder totalstationer från Leica (modeller: TS15 och TS30). De har leicas digitalavvägare.På Mättjänst finns även instrument från Trimble, hoppas på att få se dessa också framöver.


De programvaror som används är SBG Geo här behandlas data. Man använder även ett program som heter 3D office som är ett program från Top Position (tillverkar Topcon instrumenten). I 3D office bearbetar man filer (pxy-filer) från Topcons instument. I Topcons GPS finns ett program som heter Pocket 3D.


På Mättjänst kontor finns även TopoCAD samt en gemensam dator med AutoCAD, de sistnämnda programmet används för bearbetning av DWG-filer.


Mättjänst hyr även ut GEOROG:er till maskinstyrning.


                                                                  GPS från Topcon


Veckan har varit mycket händelserik, har tillbringar tre på E22:an. Verkligen intressant att se ett så stort vägarbete på nära håll. Jag har haft stor nytta av mina kunskaper från vägbyggnadskursen. Jag har fått göra en del egna inmätningar av terass och bärlager. Terassen mäts in i sektioner, var 20:e meter och bärlagret mäts var 10:e meter. Detta gör man för att alla lager ska få rätt tjocklek. Vi har även satt ut en hel del asfaltskant, detta sker både under arbetet med terassen och bärlager, detta så att materialen packas och hyvlas på rätt ställe. Jag har även fått vara med och sett en liten del av hur maskinstyrning fungerar. Vi har mätt både med GPS och med totalstation.

tisdag 1 november 2011

Tisdag, vecka 2.


Nu börjar man komma in i hur Mättjänst arbetar. Jag har spenderat dagarna med Mattias och vi har gjort en del olika saker, allt från utsättningar av hus till inmätningar som används till terrängmodeller.
Idag har vi varit på en del av E22:an som byggs om till motorväg. Här håller egenligen Christian till men eftersom han ska vara ledig i två dagar så ska vi ta hand om mätningen här, det är ett stort bygge och idag har vi bland annat satt ut asfalltskant och fått överfört alla filer vi behöver de kommande två dagarna. Detta ska bli spännande, bygget är väldigt stort och man har en etablering i söder och en i norr, och det är mycket som händer samtidigt.
Ni som är ute och åker bil om dagarna kan ju tuta om ni har vägarna förbi :)!

Lite information om Mättjänst:
Företaget har precis etablerat sig nere i skåne, de finns även i Motala, Stockholm och Luleå. Mättjänst har expanderat mycket på senaste tiden och har nu sammanlagt 35 anställda på de olika orterna. I Glumslöv arbetar 6 personer.
Mättjänst AB är ett konsultföretag inom väg-, bygg och anläggningsindustrin.

Mer info kommer senare i veckan!

onsdag 26 oktober 2011

Då börjar vi på ny kula imorgon

Idag har jag varit och träffat Frank som är chef på Mättjänst som ligger i Glumslöv. Mättjänst kommer från och med imorgon att vara min LIA-plats. Jag har bytt LIA-plats pga jag kände att Skanska inte uppfyllde mina förväntningar, det var flera faktorer som påverkade mitt beslut.
Jag kontaktade därför Mättjänst igår och mailade uppgifter till Frank som sedan tyckte att jag skulle komma in på en liten intervjuv. Jag blev mycket väl mottagen och är väldigt spänd på att se vad en konsultfirma har att erbjuda.
Det som ska bli extra kul med min LIA på just Mättjänst är att de har anställt tre personer som gick i KM09 och detta tror jag kan gynna mig väl.


Imorgon börjar jag kl 06.30 och ska då få arbetskläder och ska sedan åka med Mattias.


Jag är väldigt peppad inför en nystart på min LIA och jag är säker på att jag kommer trivas mycket bättre på Mättjänst.

fredag 21 oktober 2011

Förväntansfull inför måndag

Hej,
Dags för det första inlägget i min blogg. Jag kommer berätta om mina mål och förväntningar med LIA 2.

Eftersom jag gjorde min första LIA på en kommun så förväntar jag mig nu att få uppleva skillnaden mellan att arbeta på en kommun och att arbeta mer i projektform. Jag ska nu tillbringa 7 veckor på Skanska och hoppas få se mer av hur anläggningssidan fungerar. Under min tid på Stadsbyggnadskontoret i Malmö fick jag prova på grovutsättningar, finutsättningar och lägeskontroller och hoppas nu att jag kommer få använda de kunskaper jag fått och se hur dessa kan användas på ett företag som Skanska. Jag hoppas även att jag får en liten grund i de olika datorprogram de använder för beräkningar.  

Detta är mina mål med LIA 2:

  • Se hur arbetet på Skanka skiljer sig jämfört med arbetet på en kommun.
  • Få en grund i de olika beräkningsprogram som används.
  • Få medverka i alla steg i arbetet.
  • Arbeta mycket ute i fält.
Jag hoppas på mycket praktiskt arbete då det är det bästa sättet för mig att lära. Jag hoppas även att min handledare Sara kan visa och förklara hur beräkningsprogram fungerar, detta för att vi fått väldigt lite av detta visat för oss i skolan.

Finns det något jag vill slippa under LIA:n?
Det skulle väl vara för mycket egn och blåst, annars vill jag se och prova på alla arbetsmoment som Skanska hanterar.

Jag ser fram emot:
Att få arbeta mycket ute i fält, jag trivs bäst ute och hoppas på att få mycket frisk luft.

Finns det något jag oroar mig för inför min LIA?
Nej, jag är säker på att min LIA på Skanska kommer bli minst lika intressant och lärorik som min första LIA på stadsbyggnadskontoret.

Nu håller jag helg och laddar inför måndag. Återkommer då och berättar om min första arbetsdag.

tisdag 11 oktober 2011

LIA-blogg skapad...


Nu är bloggen som ska redovisa min andra LIA-period skapad.
Återkommer snart med mina förväntningar och mål inför LIA 2.